Σε βρίσκει η ποίηση: Βιβλιοκριτική
Βαρύ πέφτει το χρέος των λέξεων στον ταχυδρόμο τους
Μόλις έφτασα στο τελευταίο ποίημα της συλλογής “Σε βρίσκει η ποίηση” του Τίτου Πατρίκιου αυτές οι λέξεις ήρθαν και έκατσαν στο μυαλό μου. Τι είναι ο ποιητής αν όχι ο αγγελιοφόρος της πραγματικότητας με λιγότερη πεζή μορφή. Χρέος του/της δεν είναι να αφυπνίσει τον αναγνώστη από την τετριμμένη καθημερινότητα; Ένας άλλος Ερμής1.
Τι σχέση έχουν αυτά με τη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή; Αναφέρεται ο Τίτος Πατρίκιος σε ταχυδρόμους λέξεων; ‘Οχι, κάθε άλλο. Θέλω όμως να σου δείξω πως η διαβάζοντας ποίηση δημιουργείς ποίηση. Πως από ένα ποίημα μπορεί να εμπνευστείς να γράψεις ένα δικό σου ποίημα, πως μπορεί να δεις τη ζωή αλλιώς πως μπορεί να βρει και εσένα η ποίηση, όπως λέει ο Τίτος Πατρίκιος, στη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή.
*Περιέχει χορηγούμενα links. Μάθε περισσότερα στο τέλος του άρθρου ή εδώ.
Σε βρίσκει η ποίηση
Μια ποιητική συλλογή, ή καλύτερα ένα μακροσκελές ποίημα χωρισμένο σε εννέα ενότητες. Το κάθε ποίημα, ή η κάθε ενότητα, δεν έχει τίτλο παρά μόνο έναν αριθμό. Εννέα αριθμοί, εννέα ξεχωριστές στιγμές και περιστάσεις που η ποίηση βρίσκει τον ποιητή. Η κάθε στιγμή, αν και φαινομενικά απλή, μπορεί να είναι γεμάτη νόημα για τον εμπνευστή των στίχων.
Ο Τίτος Πατρίκιος συντάσσει τα ποιήματα του με τέτοια μαεστρία που θα σε κάνουν να θες να καταβροχθίσεις το βιβλίο! Και δεν είναι μεγάλο οπότε μπορείς να το διαβάσεις μονορούφι. Στην αρχή, απαριθμεί περιστάσεις πιο επιφανειακές και αφηρημένες “για πράγματα που που πουλιούνται μόλις πιάσουν την κατάλληλη τιμή” και σιγά σιγά καταλήγει σε βαθύτερες και πιο προσωπικές στιγμές “Εκεί που ξανασκέφτεσαι […]/ αν γίνεται να συναντηθούν οι φίλοι που έχουνε ξεκόψει”.
Πολλά έχουν ειπωθεί για αυτή την ποιητική συλλογή, ένα από τα ποιήματά της μπήκε και σαν θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2020. Επομένως καταλαβαίνεις πως η συζήτηση γύρω από τα συγκεκριμένα ποιήματα είναι μεγάλη. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως τα ποιήματα αυτά αφορούν τον καθένα από εμάς, και στο επίπεδο της πρώτης ανάγνωσης ίσως να ισχύει αυτό. Γιατί όχι; Αφού ο ποιητής απαριθμεί τις φορές και μέρη που η ποίηση συναντιέται με τους ανθρώπους για να καταλήξει στο συμπέρασμα “Εκεί απάνω η ποίηση βρίσκει όλους εμάς”
Αν όμως βουτήξεις λίγο βαθύτερα στο νόημα θα δεις πως ο ποιητής, αν και γράφει σε β’ ενικό, στην πραγματικότητα αναφέρεται στον εαυτό του, στις στιγμές που η ποίηση έχει βρει τον ίδιο. Με αυτό το μακροσκελές ποίημα συνομιλεί με εμάς, τους αναγνώστες. Μας λέει πως η ποίηση στην αρχή τον βρήκε αβέβαια και ήταν για αυτόν έννοια αφηρημένη, μα όσο περνούσε ο καιρός τον έβρισκε σε πιο συγκεκριμένες, πιο βαθιές και απτές καταστάσεις.
Που βρήκε τον Τίτο Πατρίκιο η ποίηση
- Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά αντικρίζεις
- Εκεί που συλλογίζεσαι ποιός είσαι και τι έκανες
- Εκεί που σκέφτεσαι αν επειδή το θέλησες και μόνο μπορεί να ανοίξει ο δρόμος προς τον άλλο
- Εκεί που αναγνωρίζεις πως δεν αγάπησες όσο σ’ αγάπησαν
- Εκεί που σκάβεις μέσα σου γι’άλλη μια φορά
- Εκεί που ξανασκέφτεσαι αν γίνεται οι άνθρωποι να σμίξουν
- Εκεί που αναπολείς τοπία ελπίζοντας να τα ξαναδείς
- Εκεί που στριμώχνεσαι στο λεωφορείο επιστρέφοντας στο σπίτι
Και σε μια ακόμα περίσταση που δεν θα σου την μαρτυρήσω. Μην σου τα δώσω κι όλα στο πιάτο, κάποια πράγματα πρέπει να σκάψεις για να τα ανακαλύψεις. Η συλλογή “Σε βρίσκει η ποίηση” είναι ΕΔΩ για να την εξερευνήσεις.
Που θα βρει εσένα η ποίηση
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με εσένα; Πως μπορεί αυτή η τόσο μικρή ποιητική συλλογή να σου μάθει κάτι μεγάλο;
Μπορεί γιατι πηγάζει από την ανάγκη του ποιητή να γράψει. Μέσα από τον Τίτο Πατρίκιο θα βρεις την ανάγκη σου για γραφή. Θα σε διδάξει πως η ποίηση είναι ολόγυρά σου. Στην αρχή ίσως σου είναι ξένη, ίσως να μην ξέρεις τι να την κάνεις. Μα σταδιακά θα την σμιλεύεις και θα παίρνει μπροστά σου μορφή. Και έτσι θα αρχίσει να εμφανίζεται μπροστά σου σε ανύποπτες στιγμές. Γιατί το κάνει αυτό μην την ρωτήσεις. Σου δίνουν γάιδαρο και τον κοιτάς στα δόντια; Δέξου την όπου κι αν σε βρει και σμίλευσέ τη όπως σου ζητάει.
Έτσι θα νιώσεις και εσύ αυτό που τόσο περίτεχνα ο Τίτος Πατρίκιος αφιέρωσε μια ποιητική συλλογή για να εκφράσει.
Κι όταν τελικά σε βρει η ποίηση είναι σχεδόν επικίνδυνο έτσι όπως φαίνεται από τα συμφραζόμενα. Σα να παραφυλάει σε ανύποπτες στιγμές, εκεί που ανέμελος περιφέρεσαι και να αποδίδει βαρύ φορτίο στους ώμους σου. Φορτίο να μιλήσεις για αυτό που βλέπεις, να αποδώσεις στις απλότητες πρωτοτυπία με τέτοιο τρόπο ώστε να αφυπνείς τον αναγνώστη. Να συστρέφεις και να διαστρέφεις την πραγματικότητα με τέτοιο τρόπο που οι αναγνώστες να ξυπνούν από το λήθαργο.
Πότε βρήκε εμένα η ποίηση
Με έχει βρει και εμένα η ποίηση σε κοινότοπες στιγμές, με την πιο δυνατή και ταυτόχρονα αναπάντεχη να είναι μια ημέρα στο λεωφορείο προς Αθήνα εν μέσω Κορονοϊού. Για εμένα συχνή αυτή η διαδρομή, μα εκείνη η μέρα είχε κάτι διαφορετικό. Τι; Η επαφή μου με μια άγνωστη σε εμένα κυρία. Μια φευγαλέα συνάντηση, ένα χαμόγελο πίσω από τη μάσκα που φώτισε το πρόσωπό της και voilà: γενηθήτω ποίηση! Μόνο αυτό χρειάστηκε. Ήταν από τις πιο μαγικές και αστραπιαίες ποιητικές μου εμπνεύσεις “Εκεί που στριμώχνεσαι στο λεωφορείο”.
Είμαι λοιπόν το ζωντανό παράδειγμα πως η ποίηση μπορεί να βρει τον ποιητή σε κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεται. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να αφήσει την πόρτα ανοιχτή για να τον επισκεφθεί.
Που μπορείς να προμηθευτείς τη συλλογή “Σε βρίσκει η ποίηση”
Δεν είναι όλα τα ποιήματα για όλους και αυτό είναι το καλό με τη λογοτεχνία. Σε επιλέγει προτού την επιλέξεις. Για να έχεις φτάσει μέχρι εδώ μάλλον αυτή η συλλογή κάτι κέρδισε μέσα σου, κάπως σε επέλεξε και θα ήθελες να ρίξεις μια ματιά στην κλειδαρότρυπα που ο Τίτος Πατρίκιος σου ανοίγει.
Ίσως να θες να βιώσεις αυτό που σου περιέγραψα πως βίωσα εγώ, ίσως να θες να ανακαλύψεις τι σημαίνει ποίηση για εσένα. Αυτή η συλλογή θα σε βοηθήσει να ανακαλέσεις στη μνήμη σου τις στιγμές που η ποίηση σε επισκέφθηκε για πρώτη φορά ή να ξεδιπλώσεις το ποιητικό σου ταλέντο. Προσοχή, δεν υπόσχομαι θαύματα. Διαβάζοντάς το δεν θα σου έρθει κατευθείαν ποιητική επιφοίτηση μα ίσως σου δώσει το σπρώξιμο που χρειάζεσαι για να ξεκολλήσεις. Για εμένα αυτό έκανε!
Μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο από τον Ιανό ΕΔΩ
Η επιλογή είναι δική σου. Εμπιστεύσου με και θα ταυτιστείς!
Το κείμενο περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι εάν προμηθευτείς το βιβλίο από τα link που βρίσκονται στη σελίδα θα λάβω μια μικρή προμήθεια χωρίς πρόσθετο κόστος σε εσένα. Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του Write my Mind μας βοηθάς να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε: Να φέρνουμε εσένα λίγο πιο κοντά στην ποίηση και τη λογοτεχνία. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα πάτησε εδώ.
1Ερμής: Ο αγγελιοφόρος των Θεών στη μυθολογία.
2 σχόλια
Παράθεση:
Παράθεση: